Karasjokka

Karasjokka er en fantastisk elv å padle kano, fra Øvre Anarjokka nasjonalpark og helt ned til Karasjok sentrum. Har vært mange ganger denne elva, første gangen sammen med Roy og Harald i 1990. Da startet vi på Vottasjavri og padlet ned til Myrskog, tre mann i en kano som var ganske så ramponert da vi var gjennom strykene nedenfor Sourbmogårzi. Vi fløy inn med sjøfly fra Alta, stor kano festet til pongtongen. Roy er flyger selv, og var meget blek hele flyturen. Padleturen var i starten av august, med mye multer, mye laks, mye godvær og befriende lite mygg. Jeg hadde kjenning med verdens største laks i Sourbmogårzi, sikkert over 30 kilo – se egen historie om dette. (NB – Denne turen ble gjennomført lenge før Lars Monsen liksom fant opp friluftslivet i Norge).

Andre gangen var sammen med Tom og Erik fra gamle Eilag AS, 1994. Vi startet ved Sourbmogårzi og padlet til Myrskog. Denne gang med min nyanskaffede 18 fots Allykano som lever ennpå selv om de meste av den er utskiftet. Vi fløy helikopter inn til fossen – og hadde drømmevær og forhold hele veien.

En ressurspeson i Karasjok med kunnskap om Karasjokka er Jan Helmer Olsen. Han har laget mye fotomontasjer og videofilmer fra livet på elva. Her er enda en video fra elva. Og her er enda en til.

Tredje gangen var med Bjørn, Tore og Frode i 2006. Hele strekket fra Boulzajavri og til Myrskog, flotte forhold både fiskemessig, værmessig og ellers. Se egen artikkel om dette, skrevet av Frode som er ansatt i Oppland Arbeiderblad.

Fjerde gang var da Hera, Frode og jeg padlet alene. De andre trakk seg i siste liten, men vi fullførte. Ruskte vær for første gang. Frode fikk verdens største laks på flue i Soubmogårzi, vi satte den ut igjen nederst i stryket, sikker 17-18 kilo. Padlet helt ned til der elvene møtes, og hadde flott fiske helt på slutten.

Femte gang var i 2008 med Arne, Trond, Torgeir, Kristian og Kasper. Nå med ny kano. Alle sammen i 16 fots Allykanoer som er lett å manøvrere – men som ikke bærer like godt som den større. Fikk både laks og ørret, gikk nesten tom for mat, hadde en knalltur.

Sjette gang var i 2010 med Arne, Trond, Torgeir, Kasper og Ingeborg Anna. Ingeborg Anna har sett fossen ved Fielbma fra bunnen, men var like blid etterpå. Vi startet øverst på Boulzajavri og padlet for sikkerhets skyld en dag opp i nasjonalparken også, hvor vi utforsket mange spennende vann. På denne turen fikk Torgeir sine første lakser på flue – og tok av som laksefisker.

Det er mange som har padlet Karasjokka, og lagt igjen film etter seg på nettet. Disse karene hadde en fin passering av Lailagårzi. Vi møtte hovedrolleinnehaverne noen år etter detteoppe i elva, de hadde aldri sett jenter i kano her før – gratulerer Ingeborg Anna.

Turen i 2012 var med Claire, Helge og Torgeir. Andre gang med jente i kano, og det gikk kjempebra. Det eneste veltet var på flattvann. Fikk mye laks og stor ørret, og hadde brukbart med mygg og regn. Heldigvis bodde vi to netter på fjellstua akkurat mens væet var som styggest. Hvis noen lurer på hvor langt laksen går, se bilde av Torgeir fra utløpet av Vouttas lenger nede.